Maandag 24 december
Door: Hans Kloosterman
Blijf op de hoogte en volg Hans
02 Januari 2013 | India, Vāghādi
Maandag 24 december 2012. Ik sta vroeg op en begin met studeren in mijn boek over tantra boeddhisme. De 5 boeddhafamilies staan voor bepaalde persoonlijke kwaliteiten, sterkten en verbeterpunten, jaargetijden met bijpassende mudras. Ik vergelijk het met de eneagramtest die kandidaten maken voordat ze bij RS recruitment (mijn bedrijf) op gesprek komen. Om 8.30 ga ik naar buiten om mijn plekje in de zon op te zoeken. Ik neem het yogamatje mee en begin lekker met ademhalingsoefeningen, daarna wat chi kong, hatha yogaoefeningen en een lange meditatie op emptiness. Heerlijk plaatselijke super kleine banaantjes eten en ik ben weer klaar voor de dag. Ik probeer deze maanden bijna geen suiker te eten en te minderen in eten om minimaal 8 kilo of te vallen. We zouden om 9.30 vertrekken naar een in de buurt gelegen dorp en weer kloosters bezoeken maar de de taxichauffeur staat in de file……….ongelovelijk in zon stil land als Sikkim….maar file of soms een half stil staan komt hier meer door werkzaamheden of stukken rots of bomen die van een berg afvallen. Ik hoor de auto het is 11.15………….dus we gaan. We rijden naar Namchi zon 30 minuten rijden. Onderweg stoppen we bij een enorm beeld van guru rinpoche. Dit beeld is 110 meter hoog. Daarna even shoppen in Namchi en lunchen. Ik ben tot nu toe nog de enige blanke dus dat heeft veel bekijks. Er zijn wel erg veel indiase touristen. Ik koop een mooie pasmina shawl voor de zus van Lama Zeupa omdat zij mij de hele dag in het huis verzorgt. Even afdingen en ik betaal 750 rupies. Dit is zon 15 euro. Ze vraagt alles wat ik lekker vind en doet mijn was. Op de terugweg nemen we een monnik mee. Iedereen die een auto heeft die neemt liftende mensen mee. Deze lifters betalen een klein bedrag voor de afstand die ze meerijden. We stoppen bij een theeplantage. Van april t/m oktober wordt hier thee geplukt. De fabriek waar de black thea wordt verwerkt ligt nu stil. We lopen langs de theestruiken en zien wat kleine bloesempjes. We kopen wat thee voor de moeder van mijn lama.