Vrijdag 21 december
Door: Hans Kloosterman
Blijf op de hoogte en volg Hans
21 December 2012 | India, Delhi
Ik kwam om 10.00 aan op het vliegveld van Delhi. De vlucht naar Bagdora/Sikkim was natuurlijk gecancelled zonder dat ik hierover verwittigd was. Snel omboeken dan maar. De vlucht met jetair ging prima. Ik zat naast een toiletverkoper en zijn collega. Hij bleek zijn roeping gemist te hebben want hij was echt een stand-up comedien. De vlucht duurde 1.45 minuten en ik heb alleen maar om hem gelachen. De leukste opmerking was dat hij vroeg of ik wist wat ik in een vorig leven was geweest? Hij dacht dat ik crimineel was geweest en in dit leven vooral probeerde goed te doen om het met een vorig leven goed te maken. Ik vertelde hem dat ik dacht dat ik een vrouwelijke hoer was geweest en zo genoeg van mannen nu had dat ik geen relatie wilde en monnik werd. De toiletverkoper zei dat hij dan waarschijnlijk mij uit het vorig leven kende en waarschijnlijk als zijn geld aan mij had uitgegeven………je begrijpt ik kon niet meer stoppen met lachen.
Aankomende in Sikkim werd ik opgehaald door Yapchung de gids en de chauffeur. Ik had een uur vertraging door de omboeking dus ze waren al ongerust. Het was voor hen 4 uur rijden geweest van de plek waar ik naar toe ga, Bagdora. De terugweg duurt 6 uur omdat we regelmatig moesten stoppen voor naar beneden gekomen rotsblokken etc. Het waren alleen maar haarspeldbochten door de bergen waar de chauffeur met 50-80 km doorheen reed. Ik dacht dit hou ik geen half uur vol, maar het menselijk lichaam is toch wel heel kneedbaar wat op een gegeven moment went je lichaam en geest hieraan en val je gewoon in slaap terwijl je van de enen kant naar de anderen kant gegooid wordt. Daarnaast halen beide heren in de auto continue hun neus op en roggelen erop los, spugen continue uit he raam, waardoor ik denk ga ik dit ook volhouden? Maar ook dit went weer en kan ik mijn verdraagzaamheid weer oefenen. Het valt me op dat we wel 100 jeeps tegenkomen packed with tourists. Het is dus zeer hot blijkbaar om de prachtige natuurschoon in Sikkim te bewonderen. We komen om 19.00 aan en worden opgewacht door de familie van Lama Zeupa. Broers, zusjes, nichtjes, neven, ooms tantes. Ik krijg een katha aangeboden van de moeder van Lama Zeupa. De vader is een aantal jaren geleden overleden met een overval op het huis. Lama zeupa komt uit een vooraanstaande familie. Een oom is minister in de regering. Lama Zeupa komt eind januari hier aan omdat onze hoofd lama in Huy Belgie kanker heeft en er moet door Lama Zeupa veel worden waargenomen. Teachings worden overgenomen door hem maar ook een stukje management/coordinatie. Ik krijg een drankje aangeboden van zaadjes waar je heet water opgooit en dan komt er een wat zoete smaak naar boven. Het smaakt als een soort gluewijn. Daarna lekkere rijst, spinazie etc. Er is geen verwarming in huis en het is 0 graden dus ik denk hoe ga ik dit redden? Om 21.00 naar bed. Ik heb een bloedhekel aan kou en nattigheid. Snel mijn poolondergoed aangetrokken en 2 truien en lag ijskoud in bed. Midden in de nacht wordt ik wakker en heb het bloedheet. Alles maar even uittrekken, behalve het poolondergoed. Ik ben echt verbaasd hoe snel het menselijk lichaam zich aan alle situaties zo snel aanpast. Als je de weerstand opgeeft dan komt vanzelf de acceptatie.